Föredrag om organiseringen av papperslösa i huvudstaden

18 11 2008
Organiseringen av papperslösa invandrare i Stockholm bevisar att det finns en framtid för kämpande fackföreningar. Det konstaterades när Skärholmens papperslösa kom till Kalmar och föreläste.
Lördag 8 november hade Bokcafét besök av Amalia och Angel från fackföreningen SAC. De båda har varit inblandade i kampen för papperslösa, främst i förorten Skärholmen utanför Stockholm.
Organiseringen av papperslösa i Stockholm är imponerande. Papperslösa invandrare är de kanske mest utsatta arbetarna i Sverige idag. På grund av den ständiga rädslan för utvisning är de lätta att utnyttja för hotell, restauranger, byggfirmor och andra företag. Men i Stockholm har under de senaste åren uppemot tusen papperslösa organiserat sig fackligt i SAC och lyckats få slut på slavlöner och osäkra anställningar. Arbetet i Skärholmen är ett av de mest imponerande exemplen på facklig organisering i modern tid och en förebild för dagens arbetarrörelse.
Föredraget hölls på spanska med Amalia som tolk. Trots vissa språksvårigheter blev det ett spännande möte där vi fick en djupare förståelse för papperslösas situation och svårigheterna och möjligheterna när för papperslösa att organiserar. Vi diskuterade också hur man skulle kunna nå ut till papperslösa i Kalmartrakten.
Före föredraget delade vi ut flygblad i centrala Kalmar om papperslösas situation och framgångarna i Skärholmen.
Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: